Barszcz czerwony z uszkami - KozakGotuje.pl

Barszcz czerwony z uszkami

barszcz czerwony

Barszcz czerwony króluje na na naszym stole, w wieczór wigilijny .

Składniki na barszcz:

  • 2 kg buraków
  • włoszczyzna
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 200 g suszonych grzybów
  • 3 kostki rosołowe Winiary
  • ocet
  • cukier
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Buraki i włoszczyznę myjemy i kroimy. Cebulę musimy przekroić na pół. Zalewamy warzywa wodą, dodajemy kostki rosołowe, obrany czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 30 min. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przecedzamy przez sito.

Grzyby myjemy, zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy. Wyjmujemy je z wywaru. Wywar z grzybów łączymy z barszczem, który doprawiamy Vegetą, pieprzem, octem i cukrem. Natomiast same grzyby wykorzystamy do wykonania uszek.

Składniki na uszka:

Farsz:

  • ugotowane grzyby
  • 3 cebule
  • masło
  • Vegeta, pieprz do smaku
  • 4 łyżki bułki tartej

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • sól
  • 2 żółtka
  • łyżka oleju
  • szklanka ciepłej wody

Sposób przygotowania:

1. Grzyby mielimy.

2. Drobno posiekaną cebulkę smażymy na maśle, dodajemy do grzybów. Doprawiamy Vegetą i pieprzem i mieszamy z bułka tartą.

3. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy żółtka i łyżkę oleju.

4. Zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając ciepłą wodę (ok. 1 szklanki). Gotowe ciasto odstawiamy przykryte na 20 minut.

5. Z ciasta rozwałkowujemy placki, kroimy na kwadraty o boku 3 cm.

6. Na środku kwadratu kładziemy łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta. Dwa rogi powstałego trójkąta mocno zaciskamy wokół palca i łączymy.

7. Gotowe uszka układamy na tacy poprószonej mąką.

8. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, do wrzątku partiami wkładamy uszka. Gdy wypłyną, wyjmujemy łyżką cedzakową.

Barszcz czerwony z uszkami gotowy! Życzymy Wam smacznego i wesołych świąt :-)

PrintFriendly and PDF Wydrukuj przepis

barszcz , , barszcz wigilijny , barszcz z grzybami , barszcz z uszkami

2 komentarze do wpisu: Barszcz czerwony z uszkami

  1. panti 16 grudnia 2013 at 12:38 #

    :) Przepiękny kolorek – zapraszam serdecznie do akcji tęcza Smaków 3 :) ze światecznym akcentem !

    http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html

    Odpowiedz
    • Wojtek 3 kwietnia 2014 at 09:20 #

      #Jadłbym

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

'
взять займ онлайн кредит онлайн оформить кредитную карту вклад онлайн