Bigos świąteczny. Najlepszy przepis na bigos

Bigos świąteczny. Najlepszy przepis na bigosBigos świąteczny. Najlepszy przepis na bigos. Bigos świąteczny to tradycyjna potrawa z kapusty i mięsa kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej. Jego sekret tkwi w „przegryzieniu” się wszystkich składników. Najlepszy bigos to taki który jest kilkakrotnie odgrzewany. Polecam nasz pyszny staropolski przepis na bigos świąteczny.

Składniki:

  • 5 kg dobrej, kiszonej kapusty (my kisimy swoją z działki)
  • 200 g suszonych grzybów (również najlepsze są te własnoręcznie zebrane i ususzone)
  • 200 g śliwki suszonej, bez pestek
  • 1½ kiełbasy litewskiej
  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 300 g  świeżej słoniny lub smalcu do smażenia łopatki
  • kilka liści laurowych
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (500 g)
  • pieprz mielony, przyprawa do zup w płynie, Vegeta, papryka słodka i ostra – do smaku

Wykonanie bigosu:

Kapustę wkładamy do garnka i zalewamy woda tak, aby była przykryta.  Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, grzyby i śliwki. Gotujemy bez przykrycia tak długo, aż kapusta zmięknie. Jeśli w kapuście wciąż jest zbyt wiele wody, należy ją odlać.

Drobno pokrojoną słoninę podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę łopatkę i smażymy na patelni na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Kiełbasę również kroimy w kostkę i przesmażamy.

Do kapusty dodajemy uduszone mięso, kiełbasę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusimy ok. 1 godz. mieszając, aby bigos się nie przypalił. Bigos odstawiamy do odstygnięcia, a następnego dnia gotujemy jeszcze przez ok. 1 godzinę. Tak przygotowana potrawę można przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez ok. 30 minut.

 Bigos świąteczny gotowy! Prawda, że przepis jest prosty? Mamy nadzieję, że zagości na Waszych stołach i ucieszy niejedno podniebienie :-)

Zobacz też:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice