Bioderka z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami

bioderkaBioderka z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami mogą być nie tylko daniem obiadowym. Doskonale smakują również pokrojone w plasterki, jako zimna przekąska. Z jednego bioderka wychodzi jedna roladka.

Składniki:

  • 4 bioderka
  • 1 opakowanie serka „Góralski przysmak” o smaku czosnkowym lub serka topionego
  • 2 średnie cebulki
  • kilka plasterków suszonych pomidorów w oliwie
  • przyprawa do kurczaka „Kamis”
  • papryka słodka mielona
  • olej

Przygotowanie:
Bioderka myjemy, usuwamy kość i delikatnie rozbijamy na cieńszy płat. Aby mięso nie pryskało na boki, najlepiej jest przykryć je folią spożywczą lub woreczkiem foliowym. Płaty przyprawiamy przyprawą do kurczaka.

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor.

Serek dzielimy na 4 części i rozsmarowujemy na każdym płacie. Na serek układamy po 2-3 płatki suszonych pomidorów i cebulkę. Zwijamy roladki, owijamy je nicią lub spinamy wykałaczką.

Na rozgrzanej patelni obsmażamy roladki na złoty kolor. Po obsmażeniu posypujemy papryką, obtaczamy w sosie, w którym się smażyły i układamy na blaszce do pieczenia. Pozostałym sosem polewamy roladki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1700C przez ok. 30 min.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice