Przepis na ciasto czekoladowe Nigelli Lawson

Ciasto czekoladowe Nigelli Lawson

Ciasto czekoladowe Nigelli Lawson Przepis na ciasto czekoladowe Nigelli Lawson. Ciasto czekoladowe Nigelli Lawson niektóre kobiety zwala z nóg – dosłownie. Facet, który upiecze czekoladowe ciasto z tego przepisu i zaprosi na nie swoją ukochaną, nie musi ani robić, ani mówić nic więcej. Wystarczy, że poda jej talerzyk z kawałkiem ciasta.

Możecie skorzystać z przepisu, który umieszczamy na dole lub po prostu wzorować się na przepisie Nigelli, którego realizację możecie obejrzeć na poniższym wideo.

Składniki na ciasto czekoladowe Nigelli:

  • 175 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g kakao dobrej jakości
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki na masę kremową:

  • 75 g miękkiego masła
  • 175 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżka golden syrup (można zastąpić miodem)
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania ciasta:

1. Wszystkie składniki (masło, mąka, cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, soda, jajka, śmietana, ekstrakt wanilii) mieszamy w misce na gładką masę. Najlepiej wymieszać ją mikserem, chociaż musicie uważać, żeby go nie spalić, bo masa wyjdzie baaardzo gęsta.

2. Masę dzielimy na dwie części i wkładamy do dwóch tortownic o średnicy ok 20-25 cm. Jeżeli macie tylko jedną, możecie piec na dwa razy.

3. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na ok 20-25 minut

Sposób przygotowania czekoladowej masy kremowej:

1. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Jak to zrobić najlepiej? Weź średniej wielkości garnek, nalej do niego trochę wody, zagotuj ją i następnie do garnka włóż plastikową miskę. W misce, na gotującej się wodzie masło i czekolada doskonale się rozpuszczą.

2. Do rozpuszczonej masy dodaj syrop (lub miód), śmietanę i wanilię. Wszystko wymieszaj.

3. Następnie dodaj przesiany cukier puder i wymieszaj lub zmiksuj tak dokładnie, żeby usunąć wszystkie grudki.

4. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodaj łyżeczkę wrzącej wody: masa powinna być na tyle rzadka, żeby dała się łatwo rozprowadzić po cieście.

I na koniec…

1. Upieczone ciasto ostudź i posmaruj 1/3 masy czekoladowej

2. Na masę połóż drugą część upieczonego ciasta i posmaruj kolejną częścią masy

3. Resztę przeznacz na rozsmarowanie na boki.

GOTOWE!

Spróbuj również:

, , , , , , , ,

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz

'