Ciasto z granatem

ciasto_granatNa pierwszy rzut oka ciasto może wydawać się nieco skomplikowane, ale wcale tak nie jest i naprawdę warto spróbować.

Ciasto kruche:
45 dag mąki;
kostka (25 dag) margaryny „Kasia”;
10 dag cukru;
6 żółtek;
1 cukier waniliowy;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, które dzielimy na 2 równe części i pozostawiamy do schłodzenia na ok. 1 godz.

Przygotowujemy pozostałe składniki:
duży słoik dżemu morelowego lub dyniowego;
2 galaretki pomarańczowe;
1 owoc granatu;
1 kostka masła (2 łyżki masła pozostawiamy do polewy; czekoladowej)
1 kostka „Kasi”;
1 l mleka;
2 budynie śmietankowe lub waniliowe;
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
1 szklanka cukru pudru;
½ opakowania ciasta francuskiego;
1 czekolada gorzka;
1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki;
1 szklanka wiórków kokosowych;

Sposób przygotowania:
I. Część ciasta rozwałkowujemy i pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temperaturze 1800C na złoty kolor.
II. Część ciasta wykładamy na blaszkę i układamy na nie wycięte z ciasta francuskiego kwadraty. Pieczemy tak, jak ciasto I.

Z mleka, budyniu, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej gotujemy budyń, pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy budyń wystygnie, przygotowujemy krem: pozostałe masło łączymy z „Kasią” i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy budyń. Należy to robić bardzo ostrożnie, aby krem nie zwarzył się. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe.

Składanie ciasta:
ciasto I. – rozsmarowujemy cienką warstwę dżemu z czarnej porzeczki;
połowa kremu budyniowego;
ziarna granatu;
druga część kremu;
dżem morelowy lub dyniowy;
ciasto II.;
polewa czekoladowa (rozpuszczona na parze czekolada z 2 łyżkami masła).
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>