Fajita z przepisu Jamiego Olivera. Przepis na fajitę z kurczakiem i papryką

Fajita z przepisu Jamiego Olivera. Fajita z kurczakiem i papryką

Fajita z przepisu Jamiego Olivera. Fajita z kurczakiem i papryką

Fajita – najlepszy przepis. Jamiego Oliviera pewnie wszyscy znacie. Na jego stronie internetowej znaleźliśmy wspaniały przepis na fajitę z kurczakiem i papryką. Przepis i sposób przygotowania nieco zmodyfikowaliśmy, a jego przygotowanie zajmuje nam ok 30-40 minut, także jest to kolejny pomysł na szybki i pyszny obiad.

Poza poniższymi składnikami będziecie potrzebować tortilli kukurydzianej lub pszennej.

Składniki potrzebne do wykonania fajita:

  • dwie czerwone papryki,
  • podwójna pierś z kurczaka,
  • dwie średniej wielkości cebule (używam jednej czerwonej drugiej białej, ale możecie użyć dwóch takich samych)
  • sok z jednej limonki,
  • ostra papryczka
  • sól, pieprz, mielony kumin, czerwona mielona papryka (najlepiej wędzona),
  • oliwa z oliwek.
  • tarty ser mozarella (opcjonalnie)

Składniki do sosu salsa:

  • 3-4 duże pomidory (lub paczka pomidorów koktajlowych)
  • koncentrat pomidorowy
  • świeża kolendra (jeżeli nie macie świeżej możecie kupić kolendrę w ziarnach – i zmielić ją w młynku od pieprzu)
  • ostra papryczka
  • sok z limonki,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania farszu do fajita:

  1. Paprykę kroimy w wąskie długie paski.
  2. Cebulę kroimy w półksiężyce.
  3. Pierś z kurczaka kroimy w paski podobne do papryki, długie i wąskie (ok. 1 cm)
  4. Ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę.
  5. Wszystko wrzucamy do sporej miski, wyciskamy do niej sok z jednej limonki, wsypujemy pół łyżeczki soli, trochę pieprzu, ok 1-2 łyżeczek mielonego kuminu, 2 łyżki oliwy oraz 1-2 łyżeczki mielonej papryki.
  6. Tak przygotowaną mieszkankę odstawiamy na ok pół godziny (jeżeli nie macie czasu możecie od razu wrzucać na patelnię)
  7. Gotową mieszankę najlepiej jest wrzucić na grilla i ugrillować. Jeżeli tak jak ja nie posiadacie grilla to polecamy rozwiązanie z bardzo dużą patelnią (lub dwiema mniejszymi). Na rozgrzaną oliwę wrzucamy farsz i smażymy na dość dużym ogniu. Jeżeli papryka i cebula robią się mokre i puszczają sok – zlewam go łyżką i wylewam, żeby farsz później nie był zbyt mokry. Tak usmażoną mieszankę posypuję startym serem mozarella i… wkładam do piekarnika rozgrzanego do  180°C na ok 10 minut.

Sposób przygotowania salsy:

  1. Pomidory kroimy w drobną kostkę i ich połowę przez chwilę traktujemy blenderem tak, aby zostały dość spore fragmenty. Następnie rozdrobnione pomidory mieszamy z tymi pokrojonymi w kostkę.
  2. Do pomidorów wrzucamy drobno pokrojoną ostrą papryczkę, wyciśnięty sok z limonki (lub dwóch – sami ocenicie smak), sól, pieprz, dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego (dzięki czemu sos zgęstnieje), łyżka lub dwie oliwy z oliwek oraz drobną posiekaną kolendrę (lub zmielone ziarna kolendry).
  3. Jeżeli sos będzie zbyt mało ostry, możecie dodać jeszcze trochę ostrej świeżej lub mielonej papryki.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice