Kurczak po chińsku - dalekowschodnia inspiracja - KozakGotuje.pl

Kurczak po chińsku

kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku. Dziś na talerzu dalekowschodnia inspiracja – delikatny filet z piersi kurczaka skąpany w orientalnym sosie, podany z warzywami i ryżem.

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka
  • ryż
  • chińska mieszanka warzyw (np. Hortex)
  • sos ostry chiński (np. Blue Dragon)
  • sos sojowy
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, carry, sól
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki cukru
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy papryką słodką, ostrą i carry, mieszamy z odrobiną oleju roślinnego.
  2. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  3. Na patelnię wsypujemy cukier oraz oliwę, rozpuszczamy cukier, aby powstał karmel i mieszamy w tym kurczaka.
  4. Całość smażymy.
  5. Na drugiej patelni (lub garnuszku) rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy rozmrożone warzywa.
  6. Do podsmażonych warzyw dorzucamy usmażonego kurczaka, całość mieszamy z odrobiną sosu sojowego.
  7. Ugotowany ryż wykładamy z folii do miski, następnie napełniamy nim filiżankę i przekręcamy na talerz, aby był w ładnej kompozycji :-)
  8. Do tego układamy kurczaka z warzywami i sos ostry (nie musi być podgrzany).

Kurczak po chińsku gotowy! Smacznego :-)

kuchnia chińska , kurczak , kurczak chiński , kurczak po chińsku , kurczak po wietnamsku , mieszanka chińska , , , sos chiński , sos sojowy

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz

'