Łącki przekładaniec

łącki-przekładaniecPrzepis na Łącki przekładaniec zaczerpnęłam z książki „100 nowych ciast Siostry Anastazji”. Nie tylko ciasto jest bardzo smaczne, ale i powstała podczas namaczania śliwek śliwowica jest niczego sobie ☺

Biszkopt ciemny:
– 6 jaj
– 1 szklanka cukry kryształu
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 2-3 łyżeczki kakao
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Do piany dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30-40 minut w temperaturze 160-1800C.

Ciasto orzechowe:
– 25 dag grubo krojonych orzechów włoskich
– 5 jaj
– 1 szklanka cukru kryształu
– 1 łyżka płynnego miodu
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy orzechy, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i miód. Dokładnie mieszamy. Pieczemy przez ok. 30-40 minut w temperaturze 160-1800C.

Krem budyniowy:
½ l mleka
1 szklanka cukru kryształu
5 żółtek (z ciasta orzechowego)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maki pszennej
1 ½ kostki masła
Z mleka, cukru, żółtek i mąki gotujemy budyń. Masło ucieramy, stopniowo dodając przestudzony budyń.

Dodatek: 50 dag suszonych śliwek bez pestek namaczamy w alkoholu (najlepiej na noc)

Przełożenie ciasta:
Biszkopt ciemny – cienka warstwa kremu – ciasto orzechowe – cienka warstwa kremu – śliwki – pozostała część kremu – wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową lub tężejącą galaretką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice