Makaron Pappardelle z indykiem

papardelleMakaron pappardelle to włoski makaron jajeczny w kształcie długich, płaskich, szerokich wstążek. Świetnie komponuje się z różnego rodzaju sosami – od dziczyzny po drób.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu  pappardelle (250g)
  • 300g piersi z indyka
  • 4 małe papryczki chili
  • puszka pomidorów (ja użyłam własnoręcznie zrobionych jesienią, w zalewie ziołowej)
  • ser żółty
  • 3-4 łyżki pesto
  • olej
  • przyprawy: pieprz, bazylia, odrobina cukru, maggi, vegeta
  • oliwa

Przygotowanie:

Umytą i obsuszoną pierś z indyka kroimy w paski i marynujemy w pesto. Zamarynowane mięso smażymy na oleju na złoty kolor, w trakcie smażenia dodajemy pokrojone w paseczki papryczki chili.

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go i wrzucamy na patelnię. Dodajemy starty ser i mieszamy. Przyprawiamy do smaku i…

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice