Makaron z szynką parmeńską i orzechami [przepis na szybki obiad]

Makaron z szynką i orzechami

Makaron z szynką parmeńską i orzechami. Kiedy głód doskwiera i szukasz pomysłu na obiad, który możesz przygotować w 15 minut – to jest przepis dla Ciebie.. Pychota!

Składniki:

  • makaron
  • 100 g szynki parmeńskiej (może być schwarzwaldzka)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • średnia cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • ok 10 posiekanych, włoskich orzechów
  • łyżka masła
  • pomidorki koktajlowe
  • parmezan

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj wodę na makaron i do wrzątku dodaj pół paczki makaronu

2. W tym czasie drobno posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na oliwie z oliwek. Następnie dodaj orzechy i pokrojoną  szynkę.

3. Po ok. 2-3 minutach smażenia na średnim ogniu dodaj śmietankę i cały czas mieszaj, aż całość się zagotuje.

4. Odcedź makaron, wrzuć go z powrotem do garnka i wymieszaj z łyżką masła. Następnie do makaronu wlej wszystko, co podsmażone z patelni i… prawie gotowe.

5. Nałóż makaron na talerz, dodaj kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych oraz parmezan.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice