Makaron z wędzonym łososiem, cukinią i orzechami

Makaron z wędzonym łososiemMakaron z wędzonym łososiem, orzechami włoskimi i cukinią z dodatkiem białego wina to raj dla podniebienia. To nasz kulinarny eksperyment, który dowodzi, że warto próbować. Ten przepis na makaron z łososiem na pewno Wam zasmakuje. A co będzie potrzebne do jego przygotowania?

Składniki na makaron z wędzonym łososiem:

  • 200 gram wędzonego łososia (jeżeli Wasz budżet jest ograniczony, poszukajcie skrawków łososia. Są równie smaczne, ale już rozdrobnione)
  • 6-9 orzechów włoskich
  • śmietana kremówka
  • mała cukinia
  • średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • makaron muszelki
  • sól i pieprz
  • mała, ostra, czerwona papryczka (opcjonalnie)
  • białe wino, 1/5 szklanki
  • oliwa z oliwek
  • bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebulę, chwilę później czosnek.
  2. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz drobno posiekane orzechy.
  3. Jeżeli dodajesz ostrej, świeżej papryki, to teraz jest na to dobry moment. Posiekaj drobno pół papryczki i dodaj na patelnię.
  4. Następnie wlewamy 1/5 szklanki wina – może być więcej, ale i tak musimy poczekać aż większość odparuje.
  5. Do wrzącej, osolonej wody wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.
  6. Teraz czas na pokrojonego łososia. Trzymamy go na patelni kilka minut, po czym wlewamy śmietanę kremówkę – nie za dużo, nie za mało, ale ok 100-150 ml powinno wystarczyć. Czekamy chwilę aż się wszystko delikatnie zagotuje, dodajemy bazylię – najlepiej świeże liście, ale równie dobrze można dodać ok 1-1,5 łyżeczki suszonej.
  7. Tak przygotowane łososiowe pyszności wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice