Makaron ze szpinakiem i serem feta / pomysł na błyskawiczny obiad

Makaron ze szpinakiem i serem feta
Ten przepis równie wspaniale będzie smakował z makaronem świderki lub muszelki

Makaron ze szpinakiem i serem feta. Są takie dni, kiedy głód doskwiera nieprzeciętnie i jedyną alternatywą na szybki obiad wydaje się wizyta w restauracji. Są jednak dania, które nie dość, że są pyszne, to do tego tanie i jesteś w stanie je przygotować w 15 min. Oto przepis na makaron ze szpinakiem i serem feta, który pierwszy raz pokazała nam Karolina (pozdrawiamy).

Możesz wybrać makaron jaki tylko masz w szafce – penne, wstążki, czy świderki. Jeżeli chodzi o szpinak – może być zarówno świeży, jak i mrożony.

Przygotuj garnek, patelnię i do dzieła! :)

Składniki na farsz ze szpinaku i sera:

  • opakowanie mrożonego szpinaku (ok 450-500g)
  • 2-4 ząbki czosnku
  • pół opakowania sera feta 12% (najchudszego)
  • mozzarella w zalewie / w małych kulkach lub jako jedna duża (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • odrobina masła lub oliwa z oliwek
  • makaron

Czas start. Zacznij od wstawienia lekko osolonej wody na makaron. W trakcie, kiedy makaron będzie się gotował posiekaj drobno czosnek i podsmaż go na oliwie z oliwek lub maśle. Idealnie, jeżeli szpinak będzie rozmrożony i wyciśniesz z niego wodę, jednak nie jest to koniecznie. Jeżeli Twój szpinak jest zamarznięty na kamień, po prostu wrzuć go na patelnię, po kilku minutach powinien się rozmrozić, po kolejnych kilku minutach podsmażania dodaj rozdrobniony ser feta i mieszając poczekać, aż ser całkowicie się rozpuści.

Na koniec możesz dodać mozzarellę – dodaj kilka małych kulek – lub, jeżeli masz w dużej kulce pokrój na drobniejsze kawałki. Dodaj do szpinaku i odczekaj kilka minut, aż cała masa zrobi się gęściejsza. Jeżeli makaron już się ugotował, to znaczy, że makaron ze szpinakiem i serem feta jest już gotowy i możesz zabrać się do jedzenia! Smacznego :)

 Sprawdź też inne makarony szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne, które mogą zachwycić niejedno podniebienie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice