Pieczarki faszerowane mięsem drobiowym i serem - KozakGotuje.pl

Pieczarki faszerowane mięsem drobiowym i serem

Pieczarki faszerowane mięsem drobiowym i serem. Lekka, łatwa w przygotowaniu i niedroga przystawka, która smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 20-25 średnich pieczarek;
  • 25 dag  piersi z kurczaka;
  • 10 dag sera topionego;
  • 2 średnie cebulki;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka masła;
  • 3 łyżki bułki tartej;
  • 1 jajko;
  • 3 plasterki sera żółtego;
  • olej;
  • przyprawa w płynie do zup i sosów, pieprz, Vegeta.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki myjemy, obieramy i odcinamy ogonki. Ogonki kroimy w małą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i smażymy na maśle razem z pokrojonymi ogonkami pieczarek.
  2. Umyte i obsuszone mięso z piersi kurczaka mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o średnich oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko i przyprawy. Łączymy z ostudzoną cebulką, czosnkiem oraz pieczarkami i dokładnie mieszamy. Dodajemy serek topiony i jeszcze raz mieszamy.
  3. Farszem napełniamy kapelusze pieczarek. Pieczarki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, skrapiamy olejem, kładziemy na każdą odrobinę startego sera żółtego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 0 C przez ok. 1 godz.
  4. Po upieczeniu pieczarki udekorowałam małymi paskami papryki konserwowej, ale można do tego użyć np. keczupu.

Smacznego!

, , ser

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz

'