Piernik miodowy

piernik miodowy

Piernik miodowy to nieodstępny element świątecznych ciast. Idealny na Święta Bożego Narodzenia, lecz nie tylko – możemy go serwować jako deser, przez cały rok! :)

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 g miodu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie (rodzynki, orzechy, figi)
  • tłuszcz do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Mleko lekko podgrzewamy z miodem, dodajemy cukier wanilinowy i roztrzepane jajko. Mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, całość przesiewamy. Dodajemy przyprawy, wlewamy przestudzone mleko z miodem i dokładnie mieszamy.
  3. Dodajemy drobno pokrojone, oprószone mąką bakalie.
  4. Ciasto przelewamy do wysokiej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  5. Po upieczeniu pozostawiamy piernik jeszcze na ok. 10 min. w piekarniku.
  6. W zależności od upodobań, piernik możemy polać polewą czekoladową lub lukrem.

Piernik miodowy gotowy! Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice