Przepis na leczo. Tradycyjne węgierskie danie

Przepis na leczo - tradycyjne węgierskie danie

Przepis na leczo. Przepis na leczo – tradycyjne węgierskie danie. Rzadko, bo rzadko ale jednak zdarzają się takie dni, kiedy mamy ochotę zjeść coś bez mięsa, z samych warzyw, a zarazem dobrego i niezbyt ciężkiego. W takie dni z pomocą przychodzi nam przepis na leczo, tradycyjne węgierskie danie, które składa się wyłącznie z warzyw.

Składniki potrzebne do leczo:

  • 3-4 średniej wielkości cebule / pokrojone w paski
  • 4-5 ząbków czosnku / drobno posiekane
  • kilogram papryki (np. po pół żółtej i zielonej) / pokrojonej w kostkę
  • Średniej wielkości cukinia / pokrojona w kostkę
  • koncentrat pomidorowy / ok. 2-3 łyżeczki
  • kilogram mocno dojrzałych pomidorów / sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w ósemki
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania lecza:

Przepis na leczo jest niezwykle prosty, jednak gdybyście mieli jakieś wątpliwości piszcie śmiało, na pewno je rozwiejemy.

1. Do dużego garnka wlewamy sporą ilość oleju, na który wrzucamy cebulę i smażymy kilka minut aż się zeszkli. Przed końcem smażenia cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek.

2. Garnek na chwilę ściągamy z kuchenki i dodajemy ok 2 łyżeczki słodkiej papryki i mieszamy ją z cebulą, czosnkiem i olejem, następnie dodajemy 1-2 łyżeczki ostrej papryki i znowu mieszamy. Garnek ściągamy z kuchenki, żeby papryka pod wpływem temperatury nam się nie skarmelizowała.

3.  Następnie do garnka dodajemy pokrojone warzywa: pomidory, paprykę i cukinię, posypujemy wszystko solą, żeby szybciej puściło wodę i… dusimy na małym ogniu w garnku pod przykrywką przez 30-40 minut. Mieszamy leczo co jakiś czas, żeby nam się nie przypaliło i oczywiście próbujemy, czy jest dobrze przyprawione.

4. Jeżeli smak jest mało wyrazisty śmiało możemy dosypać soli, pieprzu, papryki – wszystko zależy od tego jak lubicie. Niektórzy dolewają odrobinę magi do zup. Jeżeli leczo jest zbyt rzadkie zagęszczamy je 2-3 łyżeczkami koncentratu pomidorowego.

5. Leczo z kiełbasą? Z parówkami? Powyższy przepis jest przepisem na tradycyjne, węgierskie leczo, jednak jeżeli nie możecie powstrzymać się od zjedzenia mięsa, śmiało możecie wkroić do niego wędzoną kiełbasę lub pokrojone parówki.

Gotowe! Przepis na leczo. Tradycyjne węgierskie danie. Można je jeść samo, na ciepło, na zimno, z ryżem. Podoba się nasz przepis na leczo? Daj znać w komentarzach jak ci poszło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice