Najlepszy przepis na Mojito lub Możdżajto

Najlepszy przepis na Mojito lub Możdżajto

Po wódce z sokiem pomarańczowym lub coca colą, mojito, czy jak kto woli – możdżajto, to jeden z najpopularniejszych, a na pewno jeden z lepszych drinków. Jak przygotować przepyszne mojito? Spróbujcie mojej wersji, która zawsze wszystkim smakuje.

Składniki:

  • świeża mięta
  • biały rum (jeżeli nie macie rumu, wlejcie co macie, a też będzie pyszne, tylko, że wtedy już to nie będzie Mojito)
  • brązowy cukier (najlepiej trzcinowy)
  • limonka
  • woda (najlepiej średnio mineralizowana)
  • kruszony lód

Sposób przygotowania mojito / jeden drink:

1. Trzy z czterech kawałków limonki pokrojonej w ćwiartki wrzuć do wysokiej szklanki

2. Wsyp ok 2-3 łyżeczki brązowego cukru

3. Ugnieć limonki z cukrem (ja zazwyczaj używam końcówki trzonka od tłuczka)

4. Kilka listków mięty weź do ręki i ugnieć ją, żeby uwolnić jej zapach i wrzuć je do szklanki

5. Uzupełnij szklankę do pełna kruszonym lodem (możesz kupić specjalne woreczki do mrożenia kruszonego lodu, zaopatrzyć się w kruszarkę lub… włożyć duże kostki lodu do woreczka i przez ścierkę porządnie potraktować je tłuczkiem)

6. Do szklanki wlej białego rumu według uznania. Jeżeli masz średniej wielości szklankę – wlej kieliszek-dwa.

7. Pozostałe miejsce w szklance uzupełnij wodą.

8. Dodaj jeszcze kilka listków mięty, dosyp brązowego cukru i…. delektuj się pysznym drinkiem.

Mojito koniecznie należy pić przez słomkę, wyciągając z dołu cukier z limonką. Możesz też je lekko zamieszać.

I jak wyszło? Jak Ci się podoba ten przepis na mojito? Daj znać jak Ci poszło!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice