Przepis na zapiekany makaron z łososiem i serem

Makaron z łososiem - zapiekanka makaronowa

Makaron z łososiem - zapiekanka makaronowa

Przepis na makaron z łososiem, twardym serem oraz serem mozzarella Zapiekanka makaronowa. Jeżeli lubicie makaron, a nie macie zbyt dużo czasu na gotowanie – spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania wynosi ok 25 minut.

Składniki:

  • 300 gram makaronu penne (rurki) [gotujemy go al dente]
  • 150 g wędzonego łososia [kroimy go na małe, podłużne kawałki)
  • 100 g tartego sera [najlepiej twardego]
  • kulka mozzarelli[mozzarellę kroimy w drobną kostkę]
  • 100 ml kremowej śmietanki 30%
  • Przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, słodka papryka, bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z wytycznymi z opakowania – al dente, ok. 7 minut.
  2. Połowę odcedzonego makaronu wykładamy do naczynia żaroodpornego.
  3. Posypujemy makaron: ok. 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne i pół łyżeczki słodkiej papryki.
  4. Łososia pokrojonego w paski wykładamy na makaron.
  5. Posypujemy łososia pieprzem.
  6. Przykrywamy go drugą połową makaronu.
  7. W miseczce mieszamy ze sobą sery oraz śmietanę. Przyprawiamy delikatnie bazylią (najlepiej świeżymi listkami)
  8. Serowo-śmietanową masę wykładamy na makaron i delikatnie ruszamy makaronem, żeby część masy opadła na dolną warstwę makaronu. Wierzch przyprawiamy odrobioną słodkiej papryki.
  9. Wkładamy makaron do piekarnika i bez przykrycia pieczemy ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
  10. Wyciągamy na chwilę makaron, mieszamy delikatnie całość oraz oprószamy niewielką ilością tartego, twardego sera. Wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika, tak żeby ser delikatnie się zarumienił.

Smacznego!

One comment
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice