Pulpety z indyka w sosie koperkowym z mizerią i młodymi ziemniakami

Pulpety z indyka w sosie koperkowym z mizerią i młodymi ziemniakami
Pulpety z indyka w sosie koperkowym z mizerią i młodymi ziemniakami
Pulpety z indyka w sosie koperkowym z mizerią i młodymi ziemniakami

Przepis na pulpety, klopsiki z indyka w sosie koperkowym z mizerią i młodymi ziemniakami. To danie sprawdzone, proste i szybkie w przygotowaniu. Obiad klasyczny, niezbyt drogi, ale… jaki pyszny. Koniecznie spróbujcie!

Składniki na pulpety:

  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
  • średniej wielkości cebula
  • sól, pieprz
  • biała bułka
  • bułka tarta
  • jajko

Składniki na sos do pupletów:

  • mąka (2-3 łyżki)
  • mleko (ok pół szklanki)
  • sól i pieprz
  • pęczek koperku

Składniki na mizerię:

  • dwa duże, świeże ogórki
  • koperek
  • kwaśna śmietana, 3-4 łyżki
  • ocet winny (1-2 łyżeczki)
  • łyżeczka lub dwie cukru
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania pulpetów:

  1. Do miski wrzucamy wszystkie składniki: mięso mielone, pokrojoną drobno cebulę, sól, pieprz, namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku, a następnie wyciśniętą bułkę, 2 łyżki bułki tartej oraz jajko.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
  3. Z mięsa lepimy niewielkie kotlety, które na rozgrzanej oliwie smażymy ok 2 minuty z każdej ze stron. Usmażone kotlety odkładamy na talerz obok i zabieramy się za przygotowanie sosu.

Sposób przygotowania sosu do pulpetów:

  1. Do sosu do pulpetów musimy przygotować sos. Na jego przygotowanie jest kilka sposobów. Ja swój sos robię tak: do garnka wlewam ok 2-2,5 szklanki wody, wrzucam do niej pół kostki rosołowej (lub świeżą marchewkę i pietruszkę), następnie zagotowuję wodę i wrzucam do niej usmażone puplety. Gotuję wszystko na małym ogniu przez ok 15-20 minut. W tym czasie przechodzę do punktu drugiego.
  2. Do oddzielnego pojemnika wsypuję 2-3 łyżki mąki, które intensywnie mieszam z mlekiem, tak, żeby wyeliminować gródki. Taka zalewa przyda nam się za chwilę.
  3. Po zagotowaniu pulpetów wyciągam je z wody i odkładam na bok. Do wody wlewam moją mączno-mleczną zalewę i mieszam z wodą oraz zagotowuję tak, żeby powstał sos. Jeżeli Twój sos jest za rzadki – dodaj jeszcze odrobinę mąki – jeżeli za gęsty – dodaj wody.
  4. Do sosu dodaję drobno posiekany koperek, odrobinę soli oraz pieprzu. Do tak przygotowanego sosu wrzucam znowu puplety. Sos i pulpety mamy gotowe. Czas na mizerię!

Przepis na mizerię:

  1. Nie ma nic prostszego. Ogórki obierz i drobno pokrój w plasterki.
  2. Wrzuć ogórki do miski, dodaj drobno posiekany koperek, 3-4 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego) łyżeczkę cukru, łyżeczkę octu winnego, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj wszystko i spróbuj. Jeżeli uważasz, że smak jest zbyt mało wyraźny – możesz dodać wszystkiego jeszcze po trochu.

Obiad gotowy! Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice