Sos czosnkowy

sos czosnkowy

Sos czosnkowy z ziołami pasuje do wielu przekąsek, pizzy, a także grillowanego mięsa. Przygotowanie sosu czosnkowego jest banalnie proste. Zwykle wykonuję go „na oko” i ciężko nam dokładnie podać odpowiednie ilości składników. Jednak postaramy się podzielić z Wami naszą recepturą :-)

Składniki:

  • czosnek
  • jogurt grecki
  • majonez
  • suszona bazylia
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy 3 ząbki czosnku.
  2. Przeciskamy je przez praskę lub drobno siekamy i zgniatamy nożem – następnie wrzucamy do miseczki.
  3. Dodajemy 2 czubate łyżki majonezu oraz 2 łyżki jogurtu greckiego.
  4. Przyprawiamy suszoną bazylią, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą.
  5. Całość dokładnie mieszamy i.. próbujemy!
  • Jeżeli czosnek jest zbyt bardzo wyczuwalny – dodajemy majonezu i jogurtu.
  • Jeżeli sos jest zbyt gęsty – dodajemy jogurtu.
  • Jeżeli sos jest zbyt rzadki – dodajemy majonezu.
  • Jeżeli jest przesolony – dodajemy majonez i jogurt.
  • Jeżeli jest zbyt mało czosnkowy – dodajemy czosnku :-)

Często dodajemy do sosu także włoski sos do sałatek firmy Knorr – zastępując nim sól. Spróbujcie sami!

Sos czosnkowy nie może być za rzadki, dlatego zamiast jogurtu naturalnego – używamy jogurt grecki, który jest gęsty i naprawdę dobry!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice