Spód do tarty – podstawowy przepis

tarta

Oto nasz podstawowy przepis na spód do tarty – zawsze robimy go według tego przepisu i jeszcze nigdy nas nie zawiódł. Spód jest pyszny, lekko chrupiący i stanowi idealną podstawę do kulinarnych eksperymentów z tartą na słono. Na tak upieczony spód do tarty możecie położyć dowolne, ulubione składniki oraz zalać zalewą, do której przepis również umieszczamy poniżej.

Składniki:

  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • duża szklanka mąki (250 g)
  • 150 g tartego sera mozarella
  • płaska łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki wody
  • trzy łyżeczki suszonych ziół (oregano, zioła prowansalskie, bazylia)

Sposób przygotowania:

  1. Do przesianej mąki wsypujemy sól, zioła, dodajemy pokrojone w kostkę masło, ser oraz wodę i mieszamy wszystko. Wyrabiamy tak długo, aż masa ciasta będzie jednolita. Po przygotowaniu masy wkładamy ją do woreczka i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
  2. W czasie kiedy ciasto leży w zamrażalniku możemy przygotować składniki do tarty (zobacz np.: Kisz francuski z boczkiem i cebulą)
  3. Po wyciągnięciu ciasta z zamrażarki wykładamy je do formy do tarty (najlepiej porcelanowej) oraz nakłuwamy widelcem. Wkładamy je na 18-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C. Wyciągamy je kiedy będzie lekko złociste.
  4. Na lekko podpieczone ciasto wykładamy farsz.
  5. Po nałożeniu farszu wkładamy tartę jeszcze na ok 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. i … gotowe!

Przepis i składniki na zalewę do tarty:

  • 3 jajka
  • 250 ml kwaśnej, gęstej śmietanki 18%
  • 1 mały jogurt naturalny
  • pół łyżeczki pieprzu do przyprawienia
  • dwie łyżki poszatkowanej pietruszki

Sposób przygotowania: Wszystko dokładnie mieszamy razem i zalewamy farsz.

 

Kilka pomysłów na tartę:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice