Strogonow. Przepis na gulasz a’la strogonow

Strogonow. Przepis na gulasz a'la strogonowStrogonow. Pyszny przepis na strogonowa, który idealny jest na jesienne i zimowe obiady, kiedy za oknem pada deszcz i jest chłodno. Spróbujcie naszego przepisu na strogonowa, pyszny gulasz.

Składniki:

  • 40dag wieprzowiny (szynka)
  • 1 świeża marchewka
  • 15 dag pieczarek
  • 1 świeża czerwona papryka
  • 2 średnie ogórki kiszone lub konserwowe pokrojone w paski
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie, liść laurowy, papryka mielona słodka i ostra, Vegeta, pieprz
  • 2 kopiaste łyżki mąki do zagęszczenia

Wykonanie:
Mięso kroimy w paski po skosie i smażymy na złoty kolor, pod koniec smażenia dodajemy słodka paprykę w proszku. Usmażone mięso przekładamy do garnka mi zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w słupki marchewkę i gotujemy na małym ogniu.

W czasie gotowania przygotowujemy pokrojone w talarki i świeżą paprykę pokrojona w paski. Pieczarki smażymy przez chwilę, dodajemy paprykę, ogórki, koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.

Całość dodajemy do gotującego się mięsa i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Mąkę mieszamy z mała ilością wody, wlewamy do garnka i gotujemy do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy do smaku Vegetą, papryką ostrą i pieprzem.

Smacznego! Strogonow jest gotowy do zjedzenia :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice