Świąteczne pierniczki

świąteczne pierniczkiŚwiąteczne pierniczki – bożonarodzeniowa tradycja. Jeśli chcemy mieć na zbliżające się święta smaczne pierniczki, to czas wziąć się za pieczenie. Z tego przepisu korzystamy od lat, a samymi pierniczkami zajadamy się od świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy :)

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1/2 kg miodu prawdziwego
  • 1/4 litra oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 25 dag cukru
  • * przyprawa do piernika – sprawdźmy na odwrocie przyprawy na jaką ilość mąki jest bo (są na 1/2 kg mąki i na 1 kg mąki)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, kakao, cukier, masło oraz przyprawę do piernika wkładamy do garnka i zagotowujemy, odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Po ostudzeniu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Następnie z ciasta robimy kulę zafoliować i wstawiamy do lodówki na 1 dzień!!! Po całym dniu wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je na stolnicy, lekko oprószoną mąką i wyciskać foremkami pierniki.
  3. Pieczemy w 180 stopniach, studzimy i  lukrujemy, możemy je ozdobić na różne kolory i wzorki, aby nasze świąteczne pierniczki cieszyły, nie tylko podniebienie, ale i oko :)

Lukier z surowych białek:

  • białka z 2 dużych jaj
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki przesianego cukru pudru

Ubijamy w misce białka razem z sokiem z cytryny. Dodajemy po trochu przesiany cukier puder. Ubijamy tak długo, aż lukier będzie gładki. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go sokiem z cytryny.

Świąteczne pierniczki gotowe!

One comment
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice