Szynka drobiowa z szynkowaru

Szynka_drobiowa

Składniki:
– 1 schłodzony kurczak (ok. 1,5 kg);
– 10 g pektosoli;
– ½ łyżeczki białego pieprzu;
– ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej;
– ½ łyżeczki imbiru mielonego;
– 20-30 g żelatyny;
– 5 łyżeczek przyprawy do kurczaka
– 50 ml wody;
– kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
Z kurczaka wykrawamy filety, kroimy je na centymetrowe plasterki i odkładamy do lodówki. Oddzielamy pozostałe mięso i skórki. Uzyskane mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach wraz z dodatkiem lodu. Uzyskana masę wkładamy do malaksera i miksujemy przez 2-3 minuty. Jeśli nie mamy malaksera, to mięso jeszcze dwukrotnie mielimy.
Masę przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, żelatynę oraz wodę oraz pokrojone filety i umieszczamy w lodówce na 12 do 24 godzin.
Napełniamy szynkowar wsadem mięsnym jak najściślej. Aby łatwiej wyjąc gotową wędlinę, warto użyć specjalnego woreczka (dołączone do szynkowaru przy zakupie). Szynkę dusimy w kąpieli wodnej przez 40-40 minut w temperaturze 70-800C.
Po tym czasie szynkowar wyjmujemy i chłodzimy w zimnej wodzie, a następnie w lodówce przez kilkanaście godzin.
Po schłodzeniu wyjmujemy potrawę z szynkowaru.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice