Szynka z mięsa mielonego i kurczaka

baton_mięsnySzynka z mięsa mielonego i kurczaka to prosty przepis na wędlinę, która z powodzeniem może zastąpić przesycone chemią gotowe wędliny ze sklepu.

Składniki:
400g mięsa mielonego wieprzowego (szynka, łopatka)
500g piersi z kurczaka
1 główka czosnku
przyprawa do kurczaka „Kamis”
4 łyżeczki żelatyny,
Vegeta, przyprawa do zup w płynie, pieprz do smaku
½ szklanki wody
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka i olejem.

Mięso mielimy w maszynce do mięsa z obranym czosnkiem. Dodajemy żelatynę, wodę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy mięso, dodajemy przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka, mieszamy i formujemy tak, aby powstała zgrabna szyneczka.

Wkładamy mięso do rękawa do pieczenia. Ponieważ rękaw jest znacznie szerszy, musimy do na całej długości zwinąć, aby szczelnie owijał mięso, a następnie zawiązać końcówki.

Tak przygotowaną szynkę wkładamy do wrzącej wody tak, aby końce rękawa wystawały ponad jej powierzchnię i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Po ugotowaniu szynkę wyciągamy i pozwalamy jej stężeć w chłodnym miejscu. Na  ostudzeniu odwijamy rękaw i wędlina jest gotowa.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice