Tarta na słono / Quiche Lorraine / Kisz francuski z boczkiem i cebulą [przepis] - KozakGotuje.pl

Tarta na słono / Quiche Lorraine / Kisz francuski z boczkiem i cebulą [przepis]

Kisz francuski z boczkiem i cebulą

Tarta na słono / Quiche Lorraine / Kisz francuski z boczkiem i cebulą. Quiche (po polsku „kisz”) to obok tarty jeden ze specjałów kuchni francuskiej. Sposobów na zrobienie kiszu jest mnóstwo i raz na jakiś czas znajdziecie tu nowe inspiracje. Jednak zachęcam też do własnego eksperymentowania. Nie musicie polegać wyłącznie na przepisach – możecie śmiało dodać składniki, na które akurat macie ochotę.

Składniki na ciasto:

  • duża szklanka mąki
  • trzy łyżeczki suszonych ziół (oregano, zioła prowansalskie, bazylia) – chociaż to jakiś ziół użyjecie zależy wyłącznie od Was
  • 150 g tartego sera mozarella (1 opakowanie z Biedronki)
  • 3/4 kostki masła (120 gram)
  • łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki wody

Składniki na farsz:

  • 250 g wędzonego, chudego boczku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • pęczek pietruszki lub koperku
  • 4-5 dużych cebul
  • 3 jajka
  • 250 ml kwaśnej, gęstej śmietanki 18%
  • 1 mały jogurt naturalny
  • pół łyżeczki pieprzu do przyprawienia

Sposób przygotowania:

  1. Do przesianej mąki wsypujemy sól, zioła, dodajemy pokrojone w kostkę masło, ser oraz wodę i mieszamy wszystko. Wyrabiamy tak długo, aż masa ciasta będzie jednolita. Po przygotowaniu masy wkładamy ją do woreczka i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
  2. W czasie kiedy ciasto leży w zamrażalniku kroimy wędzony, chudy boczek w drobną kostkę.
  3. Cebulę kroimy w plastry lub półksiężyce.
  4. Boczek podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy cebulę i smażymy tak długo, aż cebula będzie miękka, a boczek zarumieniony.
  5. W trakcie smażenia przygotowujemy zalewę, którą później wlejemy na farsz. W miseczce mieszamy śmietanę z jogurtem i jajka. Do ubitej zalewy dodajemy drobno posiekaną pietruszkę lub koperek.
  6. Po wyciągnięciu ciasta z zamrażarki wykładamy je do formy do tarty (najlepiej porcelanowej) oraz nakłuwamy widelcem. Wkładam je na 18-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C. Wyciągamy je kiedy będzie lekko złociste.
  7. Na lekko podpieczone ciasto wykładamy farsz z boczku i cebuli, a następnie wszystko zalewamy naszą jogurtowo-śmietanowo-jajeczną masą.
  8. Wkładamy kisz na ok 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. i … gotowe! Przed zjedzeniem kisz warto odstawić na kilka minut, żeby trochę odtajało. Kisz francuski można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Do jedzenia koniecznie podaj lampkę czerwonego, półwytrawnego wina.

Ps. W jednej z moich wersji, którą akurat widać na zdjęciu, przygotowałem kisz dodając jeszcze odrobinę lekko ugotowanych brokułów.

PrintFriendly and PDF Wydrukuj przepis

boczek wędzony , , , kisz francuski , quiche lorraine ,

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz

'
взять займ онлайн кредит онлайн оформить кредитную карту вклад онлайн