Tarta na słono / Quiche Lorraine / Kisz francuski z boczkiem i cebulą [przepis]

Kisz francuski z boczkiem i cebulą

Tarta na słono / Quiche Lorraine / Kisz francuski z boczkiem i cebulą. Quiche (po polsku „kisz”) to obok tarty jeden ze specjałów kuchni francuskiej. Sposobów na zrobienie kiszu jest mnóstwo i raz na jakiś czas znajdziecie tu nowe inspiracje. Jednak zachęcam też do własnego eksperymentowania. Nie musicie polegać wyłącznie na przepisach – możecie śmiało dodać składniki, na które akurat macie ochotę.

Składniki na ciasto:

  • duża szklanka mąki
  • trzy łyżeczki suszonych ziół (oregano, zioła prowansalskie, bazylia) – chociaż to jakiś ziół użyjecie zależy wyłącznie od Was
  • 150 g tartego sera mozarella (1 opakowanie z Biedronki)
  • 3/4 kostki masła (120 gram)
  • łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki wody

Składniki na farsz:

  •  250 g wędzonego, chudego boczku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • pęczek pietruszki lub koperku
  • 4-5 dużych cebul
  • 3 jajka
  • 250 ml kwaśnej, gęstej śmietanki 18%
  • 1 mały jogurt naturalny
  • pół łyżeczki pieprzu do przyprawienia

Sposób przygotowania:

  1. Do przesianej mąki wsypujemy sól, zioła, dodajemy pokrojone w kostkę masło, ser oraz wodę i mieszamy wszystko. Wyrabiamy tak długo, aż masa ciasta będzie jednolita. Po przygotowaniu masy wkładamy ją do woreczka i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
  2. W czasie kiedy ciasto leży w zamrażalniku kroimy wędzony, chudy boczek w drobną kostkę.
  3. Cebulę kroimy w plastry lub półksiężyce.
  4. Boczek podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy cebulę i smażymy tak długo, aż cebula będzie miękka, a boczek zarumieniony.
  5. W trakcie smażenia przygotowujemy zalewę, którą później wlejemy na farsz. W miseczce mieszamy śmietanę z jogurtem i jajka. Do ubitej zalewy dodajemy drobno posiekaną pietruszkę lub koperek.
  6. Po wyciągnięciu ciasta z zamrażarki wykładamy je do formy do tarty (najlepiej porcelanowej) oraz nakłuwamy widelcem. Wkładam je na 18-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C. Wyciągamy je kiedy będzie lekko złociste.
  7. Na lekko podpieczone ciasto wykładamy farsz z boczku i cebuli, a następnie wszystko zalewamy naszą jogurtowo-śmietanowo-jajeczną masą.
  8. Wkładamy kisz na ok 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. i … gotowe! Przed zjedzeniem kisz warto odstawić na kilka minut, żeby trochę odtajało. Kisz francuski można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Do jedzenia koniecznie podaj lampkę czerwonego, półwytrawnego wina.

Ps. W jednej z moich wersji, którą akurat widać na zdjęciu, przygotowałem kisz dodając jeszcze odrobinę lekko ugotowanych brokułów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice