Tarta z kurczakiem [przepis]

tarta_kurczak

Tarta z kurczakiem to jeden z wielu pomysłów na tartę na słono. Jej podstawa może być zawsze taka sama, a to jaki zrobisz farsz zależy wyłącznie od Ciebie. Dziś na KozakGotuje.pl przepis na tartę z kurczakiem, chociaż od klasycznego kiszu francuskiego różni się ona przede wszystkim farszem.

Składniki na ciasto:

  • duża szklanka mąki
  • trzy łyżeczki suszonych ziół (oregano, zioła prowansalskie, bazylia) – chociaż to jakiś ziół użyjecie zależy wyłącznie od Was
  • 150 g tartego sera mozarella (1 opakowanie z Biedronki)
  • 3/4 kostki masła (125 gram)
  • łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki wody

Składniki na farsz:

  • średnia pierś z kurczaka
  • mały brokuł
  • łyżeczka ostrej papryki
  • pęczek pietruszki lub koperku
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 250 ml kwaśnej, gęstej śmietanki 18%
  • 1 mały jogurt naturalny
  • pół łyżeczki pieprzu do przyprawienia

Sposób przygotowania:

  1. Do przesianej mąki wsypujemy sól, zioła, dodajemy pokrojone w kostkę masło, ser oraz wodę i mieszamy wszystko. Wyrabiamy tak długo, aż masa ciasta będzie jednolita. Po przygotowaniu masy wkładamy ją do woreczka i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
  2. W czasie kiedy ciasto leży w zamrażalniku kurczaka kroimy w kostkę
  3. Cebulę kroimy w kostkę lub półksiężyce.
  4. Kurczaka delikatnie przyprawiamy ziołami lub ulubioną przyprawą do kurczaka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy cebulę i smażymy tak długo, aż cebula będzie miękka.
  5. W międzyczasie gotujemy wodę w średnim garnku. Kiedy się zagotuje na 3-4 minuty wrzucamy do niej porozdzielany na różyczki brokuł.
  6. W trakcie smażenia przygotowujemy zalewę, którą później wlejemy na farsz. W miseczce mieszamy śmietanę z jogurtem i jajka. Do ubitej zalewy dodajemy drobno posiekaną pietruszkę lub koperek.
  7. Po wyciągnięciu ciasta z zamrażarki wykładamy je do formy do tarty (najlepiej porcelanowej) oraz nakłuwamy widelcem. Wkładam je na 18-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C. Wyciągamy je kiedy będzie lekko złociste.
  8. Na lekko podpieczone ciasto wykładamy brokuły, farsz z kurczaka i cebuli, dodajemy trochę kukurydzy (jeśli lubicie), a następnie wszystko zalewamy naszą jogurtowo-śmietanowo-jajeczną masą.
  9. Wkładamy tartę na ok 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. i … gotowe! Przed zjedzeniem kisz warto odstawić na kilka minut, żeby trochę odtajało. Tartę z kurczakiem można podawać zarówno na ciepło jak i zimno.

Tarta z kurczakiem – smakowało? Daj znać w komentarzach

Spróbuj też:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice