Tort czekoladowy - walentynki - KozakGotuje.pl

Tort czekoladowy walentynkowy

Tort czekoladowy może być atrakcyjnym i smacznym elementem Walentynkowego wieczoru. Doskonale nadaje się również na inne okazje. Wbrew pozorom wcale nie jest taki trudny w wykonaniu!

Biszkopt (najlepiej przygotować poprzedniego dnia):

  • 5 jajek;
  • niecałe ½ szklanki maki tortowej (zmniejszyć o 2 łyżki stołowe);
  • 2 łyżki kakao;
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 1 cukier waniliowy;
  • ½ szklanki cukru;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • margaryna i bułka tarta do obsypania tortownicy.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku, cukier waniliowy i cukier kryształ. Kiedy składniki połączą się w sztywną pianę, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto delikatnie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą małej tortownicy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 0 C i pieczemy nasz tort czekoladowy ok. 35 – 40 minut na lekko brązowy kolor.

Krem czekoladowy:

  • 1,5 l mleka
  • 4 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 gorzkie czekolady
  • 1 kostka masła extra
  • 1 kostka „Kasi”

Odlewamy 0.5 l mleka, dodajemy budynie, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i mieszamy, jak zwykły budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy rozmieszaną zawiesinę i gotujemy budyń. Budyń pozostawiamy do ostygnięcia.
Porada: aby uniknąć powstania twardego „kożucha” na stygnącym budyniu, nakładamy bezpośrednio na niego folię spożywczą.
Czekoladę rozpuszczamy w garnku na parze, dodajemy 2 łyżki masła. Po rozpuszczeniu składników czekoladę schładzamy tak, aby konsystencja pozostała lejąca.
Kiedy budyń wystygnie, przygotowujemy krem: pozostałe masło łączymy z „Kasią” i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy budyń. Należy to robić bardzo ostrożnie, aby krem nie zwarzył się. Następnie do utartego kremu po 1 łyżce dodajemy schłodzoną czekoladę, cały czas ucierając.

Poncz:

  • 0,5 l wody
  • 1 cytryna
  • kilka kropli aromatu rumowego 2 łyżki cukru
  • Wodę z cytryną i cukrem gotujemy przez kilka minut, po wystygnięciu dodajemy aromat.

Wykonanie tortu:
Biszkopt dzielimy na 3 części, przekładamy kremem, każdą część wcześniej skrapiamy ponczem. Pomiędzy warstwy można dodać np. wydrylowane i odsączone wiśnie w syropie. W ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania składników.
Tort czekoladowy dekorujemy według uznania. Smacznego!

Tort , tort czekoladowy

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz

'