Wegetariańska tarta na słono z papryką, cukinią i brokułami

Tarta wegetariańska / kisz

Wegetariańska tarta z warzywami to kolejna propozycja na kisz. Próbowaliśmy już klasycznego kiszu francuskiego z boczkiem, tarty z kurczakiem. Także tym razem spróbujcie wersji w wydaniu wegetariańskim.

Składniki na ciasto:

  • duża szklanka mąki
  • trzy łyżeczki suszonych ziół (oregano, zioła prowansalskie, bazylia) – chociaż to jakiś ziół użyjecie zależy wyłącznie od Was
  • 150 g tartego sera mozarella
  • 3/4 kostki masła (120 gram)
  • łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki wody

Składniki na farsz:

  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • mała cukinia
  • brokuły
  • pęczek pietruszki lub koperku
  • 3 jajka
  • 250 ml kwaśnej, gęstej śmietanki 18%
  • 1 mały jogurt naturalny
  • pół łyżeczki pieprzu do przyprawienia
  • łyżeczka estragonu
  • łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania:

  1. Do przesianej mąki wsypujemy sól, zioła, dodajemy pokrojone w kostkę masło, ser oraz wodę i mieszamy wszystko. Wyrabiamy tak długo, aż masa ciasta będzie jednolita. Po przygotowaniu masy wkładamy ją do woreczka i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
  2. W czasie kiedy ciasto leży w zamrażalniku paprykę i cukinię kroimy w kostkę
  3. Brokuły rozdzielamy na różyczki i wrzucamy na 2-3 min. do wrzącej wody
  4. Pokrojoną cukinię i papryki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju przyprawiając solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną estragonu.
  5. W trakcie smażenia przygotowujemy zalewę, którą później wlejemy na farsz. W miseczce mieszamy śmietanę z jogurtem i jajka. Do ubitej zalewy dodajemy drobno posiekaną pietruszkę lub koperek.
  6. Po wyciągnięciu ciasta z zamrażarki wykładamy je do formy do tarty (najlepiej porcelanowej) oraz nakłuwamy widelcem. Wkładam je na 18-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C. Wyciągamy je kiedy będzie lekko złociste.
  7. Na lekko podpieczone ciasto wykładamy farsz z warzyw, układamy brokuły, a następnie wszystko zalewamy naszą jogurtowo-śmietanowo-jajeczną masą.
  8. Wkładamy kisz na ok 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. i … gotowe! Przed zjedzeniem kisz warto odstawić na kilka minut, żeby ostygł. Tartę wegetariańską można podawać zarówno na ciepło jak i zimno.

Spróbuj też:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice