Wegetariańska tarta z warzywami to kolejna propozycja na kisz. Próbowaliśmy już klasycznego kiszu francuskiego z boczkiem , tarty z kurczakiem . Także tym razem spróbujcie wersji w wydaniu wegetariańskim.
Składniki na ciasto:
- duża szklanka mąki
- trzy łyżeczki suszonych ziół (oregano, zioła prowansalskie, bazylia) – chociaż to jakiś ziół użyjecie zależy wyłącznie od Was
- 150 g tartego sera mozarella
- 3/4 kostki masła (120 gram)
- łyżeczka soli
- 2-3 łyżki wody
Składniki na farsz:
- czerwona papryka
- żółta papryka
- mała cukinia
- brokuły
- pęczek pietruszki lub koperku
- 3 jajka
- 250 ml kwaśnej, gęstej śmietanki 18%
- 1 mały jogurt naturalny
- pół łyżeczki pieprzu do przyprawienia
- łyżeczka estragonu
- łyżeczka tymianku
Sposób przygotowania:
- Do przesianej mąki wsypujemy sól, zioła, dodajemy pokrojone w kostkę masło, ser oraz wodę i mieszamy wszystko. Wyrabiamy tak długo, aż masa ciasta będzie jednolita. Po przygotowaniu masy wkładamy ją do woreczka i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
- W czasie kiedy ciasto leży w zamrażalniku paprykę i cukinię kroimy w kostkę
- Brokuły rozdzielamy na różyczki i wrzucamy na 2-3 min. do wrzącej wody
- Pokrojoną cukinię i papryki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju przyprawiając solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną estragonu.
- W trakcie smażenia przygotowujemy zalewę, którą później wlejemy na farsz. W miseczce mieszamy śmietanę z jogurtem i jajka. Do ubitej zalewy dodajemy drobno posiekaną pietruszkę lub koperek.
- Po wyciągnięciu ciasta z zamrażarki wykładamy je do formy do tarty (najlepiej porcelanowej) oraz nakłuwamy widelcem. Wkładam je na 18-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C. Wyciągamy je kiedy będzie lekko złociste.
- Na lekko podpieczone ciasto wykładamy farsz z warzyw, układamy brokuły, a następnie wszystko zalewamy naszą jogurtowo-śmietanowo-jajeczną masą.
- Wkładamy kisz na ok 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. i … gotowe! Przed zjedzeniem kisz warto odstawić na kilka minut, żeby ostygł. Tartę wegetariańską można podawać zarówno na ciepło jak i zimno.
Spróbuj też: