Wykwintne kotleciki z piersi kurczaka

Kotleciki_orzechyWykwintne kotleciki z piersi kurczaka
Składniki (na 10 kotlecików):

  • 70 dag piersi z kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 20 dag sera żółtego
  • kukurydza konserwowa (niecałe pół puszki)
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka myjemy, obsuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry po ok. 7 dag, a następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Pieczarki trzemy na wiórki na tarce o drobnych oczkach, obsmażamy w małej ilości oleju i pozostawiamy do ostygnięcia. Ser żółty również trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy rozbite piersi – płaty mięsa oprószamy niewielka ilością przyprawy do kurczaka, na środek układamy żółty ser, pieczarki oraz kilka ziaren kukurydzy, zwijamy ściśle w kształcie kulki i panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni lub we frytkownicy na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice