Zupa pomidorowa

zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa – pyszna, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. Latem, w sezonie na pomidory, róbmy ją ze świeżych, mocno dojrzałych pomidorów. Zimą pomidory nie są już tak dobre i naturalne, więc najlepiej korzystać z koncentratów.  Zupę pomidorową najczęściej podajemy z makaronem, spróbujcie!

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego lub po prostu rosołu
  • 50 ml koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów (latem lepiej skorzystać ze świeżych pomidorów)
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml śmietany gęstej 18%
  • makaron (my gotujemy tzw. świderki)

Sposób przygotowania:

  1. Zagotowujemy bulion z liściem laurowym, zielem angielskim i obranym czosnkiem. Jak zrobić bulion – jest opisane niżej :-)
  2. Do wrzącego bulionu dodajemy zmiksowane pomidory (oczywiście obrane!), koncentrat pomidorowy i cukier.
  3. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
  4. Doprawiamy do smaku.
  5. Dekorujemy już na talerzu śmietaną i bazylią.

Zupa pomidorowa gotowa! :)

______________________________

Jak zrobić bulion?

Składniki:

  • 2 marchwie
  • duża pietruszka
  • mały seler korzeniowy
  • 2-3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • sól

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy, czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy przyprawy i odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice