|
|
Składniki:
3 jajka
1 żółtko
130g cukru kryształu
150g margaryny „Kasia”
5 opakowań kisielu cytrynowego
250g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie:
Margarynę roztapiamy w rondlu i pozostawiamy do ostudzenia.
Blachę do pieczenia ustawiamy na najniższej szynie piekarnika, który rozgrzewamy do 170
0
C.
Jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę.
W osobnej misce mieszamy mąkę, kisiele i proszek do pieczenia, które następnie przesiewamy do masy jajecznej delikatnie mieszając. Dalej mieszając, powoli dodajemy roztopioną i przestudzoną margarynę.
Formę do baranka dokładnie smarujemy margaryną i napełniamy ciastem. Nie napełniamy formy po sam brzeg, ciasto urośnie podczas pieczenia. Z pozostałego ciasta możemy wykonać babeczki.
Baranka pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku przez około 40 – 45 minut. Po upieczeniu pozostawiamy w foremce do wystygnięcia.
Po wyjęciu baranka z formy, w razie potrzeby ścinamy kawałek ciasta tak, aby baranka można było postawić.
Dekorujemy według uznania.
Smacznego! Babeczki, które wykonałam z pozostałego ciasta
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!