Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą.
Mamy dla Was prosty przepis na przystawkę lub przekąskę. Wykonanie ciasta francuskiego jest czasochłonne, dlatego przedstawiamy Wam przepis z gotowego ciasta, dostępnego w chyba każdym supermarkecie. Taka przekąska jest szybka do przyrządzenia i niezwykle smaczna!
Składniki na nadzienie:
- 1/2 kg szpinaku
- 250 g sera feta
- 1/2 kostki masła
- mała główka czosnku
Składniki na sos czosnkowy:
- mały jogurt bałkański
- 3 łyżki majonezu
- kilka ząbków czosnku (najlepiej niebieskiego)
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
Pozostałe składniki:
- ciasto francuskie
Sposób przygotowania:
1. Szpinak dusimy, do momentu aż wyparuje woda.
2. Dodajemy masło i rozdrobiony czosnek (może być wyciśnięty przez praskę) i przez dodatkowe kilka minut dusimy. Następnie odstawimy do wystudzenia.
3. Po wystudzeniu dodajemy ser feta i mieszamy.
4. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty (jeden płat ciasta dzielimy na 8 części), nakładamy na nie farsz i rogi ciasta sklejamy ciasto do środka (jak na zdjęciu).
5. Pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach Celsjusza ok. 15-20 minut.
6. W międzyczasie wyciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do pozostałych składników sosu – wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku.
7. Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą jest gotowe! Odstaw je do ostygnięcia :)
Smacznego! Po przygotowaniu napisz w komentarzach czy wszystko poszło zgodnie z planem i przepisem! :)
naleśniki przepis
och… zjadłabym kawałeczek albo dwa :)