|
|
Składniki:
Ciasto makowe:
1 kg masy makowej
8 jajek
15 dag margaryny
½ szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
5 łyżek cukru
1 kostka masła (250g)
A ponadto:
1 opakowanie ptasiego mleczka (500g)
2 galaretki pomarańczowe
polewa czekoladowa
płatki migdałów do dekoracji
Przygotowanie:
1.
Ciasto: żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy margarynę, masę makową i kakao z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą. Ciasto dzielimy na 2 części. W blasze 38×25 cm pieczemy 2 placki po 25 minut w 180
0
C.
2.
Masa: budyń gotujemy z cukrem na mleku, studzimy. Masło ucieramy, dodając stopniowo zimny budyń.
3.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklanki wrzątku. Studzimy.
4.
Na ciasto makowe nakładamy połowę masy budyniowej, a następnie w 5 rzędach układamy ptasie mleczko. Między kostki wlewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do stężenia i rozsmarowujemy resztę masy. Przykrywamy drugim ciastem makowym. Polewamy ciepłą polewą czekoladową i dekorujemy płatkami migdałów.
Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!