Ciasto maślane z jagodami

Jagodzianka Ciasto maślane z jagodami

SKŁADNIKI: (na 1 keksówkę)
4 jajka
20 dag mąki pszennej
20 dag cukru
14 dag miękkiego masła
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 szklanki jagód (można użyć innych owoców)
2 łyżki stołowe cukru pudru

WYKONANIE:
Oddzielamy białka od żółtek, masło z cukrem i żółtkami ucieramy mikserem. Dodajmy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Następnie ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z ciastem.
Na wierzch wykładamy jagody obtoczone w cukrze pudrze.
Ciastem napełniamy formę keksową i pieczemy w temperaturze 150-170 stopni przez jedną godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice