Ciasto do pizzy – najlepszy, podstawowy przepis. Ciasto do pizzy to 80% sukcesu pizzy. Jeżeli ciasto wyjdzie Ci wyśmienicie nic już raczej nie możesz zepsuć. Ciasto po wykonaniu możesz niemal natychmiast wykorzystać lub zamrozić i wykorzystać wtedy, kiedy akurat będzie potrzebne. Zapraszamy: podstawowy przepis na ciasto do pizzy.
Składniki na ciasto do pizzy:
- 70 dag mąki
- 1/3 kostki drożdży
- łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- pół szklanki ciepłej wody
- łyżka oleju
- Rozdrobnij drożdże w kubku
- Zasyp je cukrem
- Zalej letnią (nie gorącą) wodą. Możesz zamieszać
- Poczekaj ok. 20 minut aż mieszanka się spieni.
- Do miski wsyp dwie duże szklanki mąki
- Wsyp sól i wymieszaj z mąką
- Wlej łyżkę oleju
- Wlej do miski drożdżowy roztwór i zacznij ugniatać ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie – dosypuj śmiało mąki, jeżeli natomiast jest za gęste – dolewaj wody. Ja nigdy sztywno nie trzymam się przepisu, tylko robię wszystko „na oko”. Ciasto ugniatam tak długo, aż przestanie przyklejać się do rąk i będzie dość twarde. Tak wykonane ciasto odkładam w ciepłe miejsce na ok pół godziny-godzinę, żeby wyrosło pod przykryciem.
- Po wyrośnięciu ponownie zagniatam ciasto, dzielę, dzielę na mniejsze części i rozwałkowuję do wielkości blachy piekarnika. Zdecydowanie preferuję ciasto bardzo cienkie, dlatego rozwałkowuję je tak, żeby nie było grubsze niż 5-6 mm. Tak rozwałkowane ciasto smaruję sosem, posypuję serem i układam pozostałe składniki.
- Pizzę piekę w temperaturze 220 stopni i wyciągam je po ok 15-20 minutach lub wtedy, jeżeli spód pizzy będzie upieczony.
Korzystasz z innego podstawowego przepisu na ciasto do pizzy? Podziel się z nami wpisując je w komentarzu lub wyślij na [email protected] – wypróbujemy Twój przepis!