|
|
Pasztet z drobiu jest dzięki swojej delikatności i bardzo małej zawartości tłuszczu może być doskonałym urozmaiceniem diety i z powodzeniem zastąpić wędliny dostępne w sklepach.
Składniki:
- 6 udek kurczaka;
- 1 kg wątróbki drobiowej;
- 1 mały seler;
- 3-4 cebule;
- 2 pietruszki;
- 2-3 marchewki;
- 4 jajka;
- mały słoiczek pomidorów suszonych;
- 7-8 suszonych śliwek;
- przyprawy: Vegeta lub Kucharek, majeranek, pieprz, przyprawa do zup w płynie (np. Winiary)
Wykonanie:
- Mięso gotujemy do miękkości z przyprawą Vegeta i warzywami. Odcedzamy, trochę wywaru pozostawiamy do pasztetu. W osobnym garnku zalewamy wątróbki gorącą wodą i gotujemy 3-5 minut. Obgotowane wątróbki wyjmujemy z garnka i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Ostudzone, pozbawione kości i skórek mięso oraz wątróbki mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa używając sitka o drobnych oczkach. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i śliwki oraz przyprawiamy do smaku. Masę starannie wyrabiamy ręką, dodając 1 szklankę wywaru z mięsa oraz oddzielone od białek żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając.
- Gotowy pasztet przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia głębokiej blachy keksówki.
- Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 – 200 0 C.
Smacznego!

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!