Fajita – najlepszy przepis. Jamiego Oliviera pewnie wszyscy znacie. Na jego stronie internetowej znaleźliśmy wspaniały przepis na fajitę z kurczakiem i papryką. Przepis i sposób przygotowania nieco zmodyfikowaliśmy, a jego przygotowanie zajmuje nam ok 30-40 minut, także jest to kolejny pomysł na szybki i pyszny obiad.
Poza poniższymi składnikami będziecie potrzebować tortilli kukurydzianej lub pszennej.
Składniki potrzebne do wykonania fajita:
- dwie czerwone papryki,
- podwójna pierś z kurczaka,
- dwie średniej wielkości cebule (używam jednej czerwonej drugiej białej, ale możecie użyć dwóch takich samych)
- sok z jednej limonki,
- ostra papryczka
- sól, pieprz, mielony kumin, czerwona mielona papryka (najlepiej wędzona),
- oliwa z oliwek.
- tarty ser mozarella (opcjonalnie)
Składniki do sosu salsa:
- 3-4 duże pomidory (lub paczka pomidorów koktajlowych)
- koncentrat pomidorowy
- świeża kolendra (jeżeli nie macie świeżej możecie kupić kolendrę w ziarnach – i zmielić ją w młynku od pieprzu)
- ostra papryczka
- sok z limonki,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania farszu do fajita:
- Paprykę kroimy w wąskie długie paski.
- Cebulę kroimy w półksiężyce.
- Pierś z kurczaka kroimy w paski podobne do papryki, długie i wąskie (ok. 1 cm)
- Ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę.
- Wszystko wrzucamy do sporej miski, wyciskamy do niej sok z jednej limonki, wsypujemy pół łyżeczki soli, trochę pieprzu, ok 1-2 łyżeczek mielonego kuminu, 2 łyżki oliwy oraz 1-2 łyżeczki mielonej papryki.
- Tak przygotowaną mieszkankę odstawiamy na ok pół godziny (jeżeli nie macie czasu możecie od razu wrzucać na patelnię)
- Gotową mieszankę najlepiej jest wrzucić na grilla i ugrillować. Jeżeli tak jak ja nie posiadacie grilla to polecamy rozwiązanie z bardzo dużą patelnią (lub dwiema mniejszymi). Na rozgrzaną oliwę wrzucamy farsz i smażymy na dość dużym ogniu. Jeżeli papryka i cebula robią się mokre i puszczają sok – zlewam go łyżką i wylewam, żeby farsz później nie był zbyt mokry. Tak usmażoną mieszankę posypuję startym serem mozarella i… wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok 10 minut.
Sposób przygotowania salsy:
- Pomidory kroimy w drobną kostkę i ich połowę przez chwilę traktujemy blenderem tak, aby zostały dość spore fragmenty. Następnie rozdrobnione pomidory mieszamy z tymi pokrojonymi w kostkę.
- Do pomidorów wrzucamy drobno pokrojoną ostrą papryczkę, wyciśnięty sok z limonki (lub dwóch – sami ocenicie smak), sól, pieprz, dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego (dzięki czemu sos zgęstnieje), łyżka lub dwie oliwy z oliwek oraz drobną posiekaną kolendrę (lub zmielone ziarna kolendry).
- Jeżeli sos będzie zbyt mało ostry, możecie dodać jeszcze trochę ostrej świeżej lub mielonej papryki.