|
|
Gotowanie jest proste – topienie czekolady też. Jak topić czekoladę w kąpieli wodnej? A to zależy – czy topicie czekoladę mleczną, białą czy gorzką. Dla każdej z nich temperatura topienia powinna być różna, ale to akurat na pewno wyjdzie Wam w trakcie testów.
- W garnku zagrzewamy wodę do ok 50-60 stopni. Jeżeli woda nam się zagotowała, dodajmy trochę zimnej wody i zmniejszmy ogień, gaz czy temperaturę na naszej płycie. Ważny jest odpowiedni garnek oraz miska, w której będziemy roztapiać czekoladę. Jeżeli garnek będzie większy od miseczki istnieje ryzyko, że woda wleje nam się do miski wtedy czekolada nie będzie nadawała się do naszego deseru, ciasta ect. Także miska musi być takiej samej wielkości lub nieco większa niż garnek.
- Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do miski.
- Miskę umieszczamy w garnku z wodą i… zaczynamy mieszać. Biała czekolada powinna mieć najniższą temperaturę wody – ok. 45°C, mleczna ok. 50°C, a gorzka 55°C.
- Jeżeli temperatura będzie za wysoka, czekolada zamiast płynnie się rozpuścić zgęstnieje – wtedy warto dodać odrobinę słodkiej śmietanki 36%.
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!