|
|
Przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-czosnkowym. Dziś mamy dla Was przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-czosnkowym według Pascala z gazetki KuchniaLidla. Nieznacznie przez nas zmodyfikowany, ale oryginał znajdziecie na kuchnialidla.pl
Składniki:
- 300 ml śmietany 30%,
- 6 ząbków czosnku,
- 6 plasterków surowego boczku w plastrach
- 500 g piersi z kurczaka,
- olej rzepakowy
- sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
- 250 g pieczarek,
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki wody (opcjonalnie 1 łyżka białego wina wytrawnego)
- 250 g świeżego szpinaku,
- 320 g makaronu farfalle,
- 50 g twardego sera
Sposób przygotowania:
- Na patelni bez użycia tłuszczu podsmażamy z dwóch stron boczek tak, aby lekko się zarumienił, a po usmażeniu odkładamy na bok, przyda się później.
- Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą, tymiankiem i rozmarynem.
- Na patelnię na której smażyliśmy boczek wrzucamy łyżkę masła, a po jego roztopieniu dodajmy przyprawionego kurczaka. Smażymy go przez ok 6-7 minut. Po usmażeniu odkładamy na bok.
- Na tej samej patelni podsmażamy teraz pokrojone w ćwiartki, lekko posolone pieczarki, po kilku minutach dodajemy do nich pokrojoną w trójkąty paprykę. Możemy dodać odrobinę oliwy oraz białego wina.
- W międzyczasie do małego garnka wlewamy naszą śmietanę i wyciskamy lub przecieramy na tarce o małych oczkach czosnek. Na małym ogniu zagotowujemy śmietanę i wracamy do naszego farszu.
- Kiedy pieczarki i papryka będą już gotowe, dodajemy do nich szpinak (opcjonalnie), a następnie zalewamy śmietaną z czosnkiem. Gotujemy kilka minut, a następnie dodajemy kurczaka i redukujemy. Gotujemy tak długo aż sos zgęstnieje.
- W tym czasie gotujemy makaron. Odcedzony wrzucamy na patelnię na której mamy farsz i wszystko mieszamy razem.
- Makaron z farszem wykładamy na talerz, posypujemy serem oraz pokrojonym w wąskie paski boczkiem.
Makaron gotowy. Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!