|
|
Makaron z szynką parmeńską i orzechami. Kiedy głód doskwiera i szukasz pomysłu na obiad, który możesz przygotować w 15 minut – to jest przepis dla Ciebie.. Pychota!
Składniki:
- makaron
- 100 g szynki parmeńskiej (może być schwarzwaldzka)
- 150 ml śmietanki 30%
- średnia cebula
- dwa ząbki czosnku
- ok 10 posiekanych, włoskich orzechów
- łyżka masła
- pomidorki koktajlowe
- parmezan
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj wodę na makaron i do wrzątku dodaj pół paczki makaronu
2. W tym czasie drobno posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na oliwie z oliwek. Następnie dodaj orzechy i pokrojoną szynkę.
3. Po ok. 2-3 minutach smażenia na średnim ogniu dodaj śmietankę i cały czas mieszaj, aż całość się zagotuje.
4. Odcedź makaron, wrzuć go z powrotem do garnka i wymieszaj z łyżką masła. Następnie do makaronu wlej wszystko, co podsmażone z patelni i… prawie gotowe.
5. Nałóż makaron na talerz, dodaj kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych oraz parmezan.
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!