|
|
Makaron z wędzonym łososiem, orzechami włoskimi i cukinią z dodatkiem białego wina to raj dla podniebienia. To nasz kulinarny eksperyment, który dowodzi, że warto próbować
. Ten przepis na makaron z łososiem na pewno Wam zasmakuje. A co będzie potrzebne do jego przygotowania?
Składniki na makaron z wędzonym łososiem:
- 200 gram wędzonego łososia (jeżeli Wasz budżet jest ograniczony, poszukajcie skrawków łososia. Są równie smaczne, ale już rozdrobnione)
- 6-9 orzechów włoskich
- śmietana kremówka
- mała cukinia
- średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- makaron muszelki
- sól i pieprz
- mała, ostra, czerwona papryczka (opcjonalnie)
- białe wino, 1/5 szklanki
- oliwa z oliwek
- bazylia
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebulę, chwilę później czosnek.
- Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz drobno posiekane orzechy.
- Jeżeli dodajesz ostrej, świeżej papryki, to teraz jest na to dobry moment. Posiekaj drobno pół papryczki i dodaj na patelnię.
- Następnie wlewamy 1/5 szklanki wina – może być więcej, ale i tak musimy poczekać aż większość odparuje.
- Do wrzącej, osolonej wody wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.
- Teraz czas na pokrojonego łososia. Trzymamy go na patelni kilka minut, po czym wlewamy śmietanę kremówkę – nie za dużo, nie za mało, ale ok 100-150 ml powinno wystarczyć. Czekamy chwilę aż się wszystko delikatnie zagotuje, dodajemy bazylię – najlepiej świeże liście, ale równie dobrze można dodać ok 1-1,5 łyżeczki suszonej.
- Tak przygotowane łososiowe pyszności wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Smacznego!
Spróbuj też:
- Lasagne ze szpinakiem i łososiem
- Makaron z pesto i łososiem
- Spaghetti a’la bolognese
- Makaron z szynką parmeńską i orzechami [przepis na szybki obiad]
- Makaron z kurczakiem i pesto

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!