Oto przepis na najlepsze ciasto marchewkowe pod słońcem. Raz na jakiś czas, przy różnych okazjach Karolina przychodziła do nas z blachą pysznego, marchewkowego ciasta z równie fantastyczną polewą z serka filadelphia. Poprosiliśmy ją o przepis, upiekliśmy ciasto i… wyszło nam równie genialnie. Polecamy! Wypróbuj przepis Karoliny!
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 szklanki tartej marchewki
- 1 szklanka pokruszonych włoskich orzechów
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania ciasta marchewkowego:
- Do miski wrzucamy: jajka, cukier i olej. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej, dość puszystej konsystencji.
- Następnie dodajemy mąkę, sodę i cynamon. Miksujemy masę dokładnie, a na sam koniec dodajemy drobno startą marchew (marchew ścieramy na drobnych oczkach tartki) – znowu miksujemy oraz dodajemy pokruszone w rękach włoskie orzechy.
- Masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem.
- Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30-35 min, w temperaturze 180 stopni.
Składniki na krem:
- Pół kostki masła (100 gram)
- 400 gram (dwie sztuki) serka filadelphia (może być inny naturalny serek – np. świetnie sprawdza się Maćkowy)
- szklanka cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego
Sposób wykonania kremu:
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i… miksujemy tak długo, aż masa zamieni nam się w pyszny, kładki krem.
Po wyciągnięciu i ostudzeniu ciasta możemy posmarować je kremem oraz wstawić na jakiś czas do lodówki.
Jeżeli korzystacie z tego przepisu na ciasto marchewkowe – dajcie znać jak Wam poszło.
Maciek
Ulala jak ja lubię ciasto marchewkowe:) Coś pysznego! :)
foodmania
prezentuje się wyśmienicie!
gin
Mniam, wygląda znakomicie :)
Jolka
Wypróbowałam ten przepis i ciasto wyszło OBŁĘDNIE! Jest pyszne, a krem na wierzchu… mmmm po prostu brak słów! Chyba mam już swoje ulubione ciasto i pewnie długo nie uda mi się go przebić :) Dzięki @kozakgotuje.pl