|
|
Przepis: Ogórki kartuskie (ogórki konserwowe) są chrupiące i mają łagodny słodko kwaśny smak. Doskonale sprawdzają się jako przekąska jak i do sałatek. Wypróbuj nasz przepis na kartuskie ogórki konserwowe.
Składniki:
- ok. 4 kg ogórków,
- papryka czerwona ok. 5 szt,
- marchewka ok. 6 szt,
- cebula ok. 6 szt,
Zalewa:
- 3 litry wody,
- 0,5 litra octu 10%,
- 12 dag soli,
- 55 dag cukru,
Przyprawy:
· gorczyca, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, koper, chrzan.
Zalewa:
Gotujemy wodę, wsypujemy cukier i sól, mieszamy i doprowadzić do ponownego wrzenia. Kiedy zagotuje się, wlewamy ocet i zdejmujemy z ognia.
Ogórki dokładnie myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Cebulę kroimy w plasterki lub półplasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Do wcześniej przygotowanych słoików wsypujemy przyprawy. Ja daję do każdego słoika: płaską łyżeczkę gorczycy, 2-3 ziarenka ziela, 1 duży lub 2 małe liście laurowe, 6-8 ziarenek pieprzu, kawałek chrzanu, pokrojony koper.
Następnie dodajemy po 2-3 krążki cebuli i garść pokrojonej marchewki. W tak przygotowane słoiki ciasno układamy ogórki. W odstępy między ogórkami wkładamy paseczki papryki. Luki na wierzchu uzupełniamy marchewką i papryką. Ogórki zalewamy ostudzoną zalewą zakręcamy i pozostawiamy na minimum 6 godzin (ja zostawiam na całą noc).
Słoiki z ogórkami ustawiamy w garnku z wodą i wolno doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 3 min. i wyłączamy gaz. Pozostawiamy w gorącej wodzie jeszcze przez 5-6 min. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!

Super przepis! Ogórki wyszły pyszne, chrupiące – trzeba trzymać się podanego czasu, bo dość łatwo można przegotować :)
pięknie się prezentują w słoikach
Czekam na kontynuacje