|
|
Placek po węgiersku, czyli po prostu placek ziemniaczany podany z gulaszem, jest pomysłem na bardzo smaczny i sycący obiad. Gulasz (jeśli Wam zostanie) można podać również np. z makaronem lub kopytkami. Najlepszym, według mnie, dodatkiem warzywnym do placka węgierskiego są ogórki kiszone.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 cebulki
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki
- ok. 30 dag kiełbasy (może być zwyczajna)
- 30 dag mięsa mielonego
- koncentrat pomidorowy
- oregano
- 1 papryka słodka
- sól, pieprz, papryka ostra mielona do smaku
- olej do smażenia
Mięso mielone przesmażamy ze zmieloną kiełbasą. 2 cebule pokrojone w drobną kostkę smażymy na złoty kolor. Przekładamy usmażone składniki do rondla, zalewamy małą ilością wody i dusimy przez chwilę.
Pokrojoną w paski paprykę podsmażamy i dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym i przyprawiamy do smaku, aby gulasz był dość ostry. Jeśli to konieczne, zagęszczamy mąką.
Obrane ziemniaki, jedną cebulę i czosnek trzemy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki ziemniaczane.
Usmażone placki przekładamy gulaszem.
Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!