Placek po węgiersku - najlepszy przepis - KozakGotuje.pl

Placek po węgiersku – najlepszy przepis

Placek po węgiersku, czyli po prostu placek ziemniaczany podany z gulaszem, jest pomysłem na bardzo smaczny i sycący obiad.  Gulasz (jeśli Wam zostanie) można podać również np. z makaronem lub kopytkami. Najlepszym, według mnie, dodatkiem warzywnym do placka węgierskiego są ogórki kiszone.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebulki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • ok. 30 dag kiełbasy (może być zwyczajna)
  • 30 dag mięsa mielonego
  • koncentrat pomidorowy
  • oregano
  • 1 papryka słodka
  • sól, pieprz, papryka ostra mielona do smaku
  • olej do smażenia

Mięso mielone przesmażamy ze zmieloną kiełbasą. 2 cebule pokrojone w drobną kostkę smażymy na złoty kolor. Przekładamy usmażone składniki do rondla, zalewamy małą ilością wody i dusimy przez chwilę.
Pokrojoną w paski paprykę podsmażamy i dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym i przyprawiamy do smaku, aby gulasz był dość ostry. Jeśli to konieczne, zagęszczamy mąką.

Obrane ziemniaki, jedną cebulę i czosnek trzemy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki ziemniaczane.

Usmażone placki przekładamy gulaszem.

Smacznego!

PrintFriendly and PDF Wydrukuj przepis

, placek węgierski , placki ziemniaczane

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz

'
взять займ онлайн кредит онлайн оформить кредитную карту вклад онлайн