|
|
Po wódce z sokiem pomarańczowym lub coca colą, mojito, czy jak kto woli – możdżajto, to jeden z najpopularniejszych, a na pewno jeden z lepszych drinków. Jak przygotować przepyszne mojito? Spróbujcie mojej wersji, która zawsze wszystkim smakuje.
Składniki:
- świeża mięta
- biały rum (jeżeli nie macie rumu, wlejcie co macie, a też będzie pyszne, tylko, że wtedy już to nie będzie Mojito)
- brązowy cukier (najlepiej trzcinowy)
- limonka
- woda (najlepiej średnio mineralizowana)
- kruszony lód
Sposób przygotowania mojito / jeden drink:
1. Trzy z czterech kawałków limonki pokrojonej w ćwiartki wrzuć do wysokiej szklanki
2. Wsyp ok 2-3 łyżeczki brązowego cukru
3. Ugnieć limonki z cukrem (ja zazwyczaj używam końcówki trzonka od tłuczka)
4. Kilka listków mięty weź do ręki i ugnieć ją, żeby uwolnić jej zapach i wrzuć je do szklanki
5. Uzupełnij szklankę do pełna kruszonym lodem (możesz kupić specjalne woreczki do mrożenia kruszonego lodu, zaopatrzyć się w kruszarkę lub… włożyć duże kostki lodu do woreczka i przez ścierkę porządnie potraktować je tłuczkiem)
6. Do szklanki wlej białego rumu według uznania. Jeżeli masz średniej wielości szklankę – wlej kieliszek-dwa.
7. Pozostałe miejsce w szklance uzupełnij wodą.
8. Dodaj jeszcze kilka listków mięty, dosyp brązowego cukru i…. delektuj się pysznym drinkiem.
Mojito koniecznie należy pić przez słomkę, wyciągając z dołu cukier z limonką. Możesz też je lekko zamieszać.
I jak wyszło? Jak Ci się podoba ten przepis na mojito? Daj znać jak Ci poszło!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!