|
|

Pulpety z indyka w sosie koperkowym z mizerią i młodymi ziemniakami
Przepis na pulpety, klopsiki z indyka w sosie koperkowym z mizerią i młodymi ziemniakami. To danie sprawdzone, proste i szybkie w przygotowaniu. Obiad klasyczny, niezbyt drogi, ale… jaki pyszny. Koniecznie spróbujcie!
Składniki na pulpety:
- 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
- średniej wielkości cebula
- sól, pieprz
- biała bułka
- bułka tarta
- jajko
Składniki na sos do pupletów:
- mąka (2-3 łyżki)
- mleko (ok pół szklanki)
- sól i pieprz
- pęczek koperku
Składniki na mizerię:
- dwa duże, świeże ogórki
- koperek
- kwaśna śmietana, 3-4 łyżki
- ocet winny (1-2 łyżeczki)
- łyżeczka lub dwie cukru
- sól i pieprz
Sposób przygotowania pulpetów:
- Do miski wrzucamy wszystkie składniki: mięso mielone, pokrojoną drobno cebulę, sól, pieprz, namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku, a następnie wyciśniętą bułkę, 2 łyżki bułki tartej oraz jajko.
- Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
- Z mięsa lepimy niewielkie kotlety, które na rozgrzanej oliwie smażymy ok 2 minuty z każdej ze stron. Usmażone kotlety odkładamy na talerz obok i zabieramy się za przygotowanie sosu.
Sposób przygotowania sosu do pulpetów:
- Do sosu do pulpetów musimy przygotować sos. Na jego przygotowanie jest kilka sposobów. Ja swój sos robię tak: do garnka wlewam ok 2-2,5 szklanki wody, wrzucam do niej pół kostki rosołowej (lub świeżą marchewkę i pietruszkę), następnie zagotowuję wodę i wrzucam do niej usmażone puplety. Gotuję wszystko na małym ogniu przez ok 15-20 minut. W tym czasie przechodzę do punktu drugiego.
- Do oddzielnego pojemnika wsypuję 2-3 łyżki mąki, które intensywnie mieszam z mlekiem, tak, żeby wyeliminować gródki. Taka zalewa przyda nam się za chwilę.
- Po zagotowaniu pulpetów wyciągam je z wody i odkładam na bok. Do wody wlewam moją mączno-mleczną zalewę i mieszam z wodą oraz zagotowuję tak, żeby powstał sos. Jeżeli Twój sos jest za rzadki – dodaj jeszcze odrobinę mąki – jeżeli za gęsty – dodaj wody.
- Do sosu dodaję drobno posiekany koperek, odrobinę soli oraz pieprzu. Do tak przygotowanego sosu wrzucam znowu puplety. Sos i pulpety mamy gotowe. Czas na mizerię!
Przepis na mizerię:
- Nie ma nic prostszego. Ogórki obierz i drobno pokrój w plasterki.
- Wrzuć ogórki do miski, dodaj drobno posiekany koperek, 3-4 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego) łyżeczkę cukru, łyżeczkę octu winnego, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj wszystko i spróbuj. Jeżeli uważasz, że smak jest zbyt mało wyraźny – możesz dodać wszystkiego jeszcze po trochu.
Obiad gotowy! Smacznego!

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!