|
|
Rolada schabowa z szynką i żurawiną
Składniki:
1,2 kg schabu bez kości
100g żurawiny suszonej
100g mięsa mielonego
6 dużych plastrów szynki gotowanej
przyprawa do mięsa
olej
Sposób przygotowania:
Schab rozcinamy tak, aby powstał nam duży płat. Lekko rozcinamy tłuczkiem – aby mięso nie pryskało, nakrywamy je woreczkiem lub folia spożywczą.
Mięso oprószamy przyprawą do mięsa z obydwu stron i lekko smarujemy olejem, aby przyprawa lepiej przylegała.
Pośrodku schabu układamy plastry szynki, a na nie żurawinę wymieszaną z mięsem mielonym.
Całość ściśle związujemy co ok. 3cm grubą nicią mi zawijamy ściśle w rękawie do pieczenia lub w folii spożywczej.
Roladę wkładamy do rondla z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godziny.
Z folii roladę odwijamy po dokładnym ostudzeniu.
Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!