|
|
Sałatka grecka, to kolorowy, lekki i bardzo smaczny przepis na wiosenną kolację. Równie dobrze można poczęstować nią niespodziewanych gości.
Składniki:
- ½ główki sałaty lodowej
- 1 ogórek świeży
- 2-3 pomidory, mogą być koktajlowe (tych potrzeba nieco więcej)
- połowa świeżej papryki czerwonej słodkiej
- kukurydza konserwowa
- 1 cebula czerwona
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta (ja użyłam sera „Pilos” – jest mniej słony)
- listki bazylii
- sól do smaku
Przygotowanie:
Oliwę mieszamy z oregano oraz szczyptą soli i odstawiamy.
Sałatę płuczemy, osuszamy, rozdrabniamy na kawałki, wkładamy do salaterki i delikatnie oprószamy solą. Pomidory kroimy w kostkę, jeśli używamy koktajlowych, to na pół. Paprykę również kroimy w kostkę. Ogórki obieramy, pozostawiając cienkie paseczki skórki wzdłuż i kroimy w półplasterki. Cebulę również kroimy w półplasterki i rozdzielamy poszczególne warstwy.
Tak przygotowane warzywa dodajemy do salaterki z sałatą i delikatnie solimy. Dodajemy bazylię, kilka listków pozostawiamy do dekoracji. Sałatkę delikatnie mieszamy, posypujemy pokrojonym w kostkę serem. Dekorujemy listkami bazylii i polewamy oliwą z oregano.
Sałatka grecka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, u nas znikła niemal natychmiast.
Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!