|
|
Podstawowy przepis na sernik. Sernik na kruchym cieście to jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Czasem piekę je na ciemnym cieście, czasem na jasnym, tak jak właśnie w tym przepisie. Jeżeli zamierzacie zabrać się za sernik , nie oszczędzajcie na twarogu. Ja zazwyczaj używam półtłustego, śmietankowego twarogu z Gniewina, który przed użyciem mielę na drobnym sitku maszynki do mięsa.
Składniki na ciasto do sernika:
- 1/2 kostki margaryny,
- 2 żółtka,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mąki.
Składniki na masę serową do sernika:
- 1,5 kg. sera,
- 8 żółtek,
- 10 białek z jajka,
- 1 kostka masła,
- 2 szklanki cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 2 budynie śmietankowe,
- rodzynki.
Sposób przygotowania ciasta
- Wrzuć wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj,
- Wyłóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
- Ciasto nakłuj widelcem na całej jego powierzchni,
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut,
- Po skończeniu pieczenia ostudź spód.
Sposób przygotowania masy serowej
Przed rozpoczęciem przygotowywania masy wyciągnij wszystkie składniki z lodówki. Ważne jest aby składniki miały jednakową temperaturę.
- Wrzuć do miski cukier puder i żółtka i utrzyj je razem,
- Następnie dodawaj po trochu masło, cały czas ucierając,
- Po utarciu masła, dodawaj porcjami ser i nadal ucieraj,
- Wsyp budynie, dzięki którym masa serowa po upieczeniu będzie zwarta,
- Na samym końcu dodaj pianę z 10 białek. Pianę możesz wlać na raz, ale mieszaj z masą serową bardzo delikatnie,
- Masę serową wlej na upieczone i ostudzone ciasto,
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godz.
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!