|
|
Śledź w oleju, to łatwa w przygotowaniu i smaczna przekąska zarówno na specjalne okazje, jak np. kolacja wigilijna, jak i na domowe przyjęcia. U nas zawsze cieszy się sporym powodzeniem.
Składniki do przyrządzenia śledzi w oleju:
- ½ kg matiasów;
- 1 ½ szklanki oleju;
- 4 ząbki czosnku;
- 3 średnie cebulki;
- 5 liści laurowych;
- 10 ziaren ziela angielskiego;
- pieprz;
- 1 łyżka stołowa suszonej bazylii.
Przygotowanie:
Śledzie należy posmakować – jeśli są zbyt słone, należy je wymoczyć w zimnej wodzie. Po upływie 1 godziny sprawdzamy – jeśli są jeszcze zbyt słone, to zalewamy je ponownie zimną woda i nadal moczymy, aż do osiągnięcia idealnego smaku.
Wymoczone śledzie kroimy po skosie na małe kawałki, cebulkę siekamy w drobną kostkę.
W misce układamy warstwami śledzie, przekładając je cebulką, posypując przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość zalewamy olejem i odstawiamy na co najmniej kilka godzin.
Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!